Festiwal Zdrowych Smaków to okres podsumowania projektów z zakresu edukacji żywieniowej. Najmłodsi wychowankowie oddziałów „O” oraz klas I-III działali w tematyce „krajowych warzyw”, promując ich walory odżywcze i smakowe. Stworzyli piękne gazetki, na których zamieścili swoje wiersze, wytwory plastyczne oraz fotoreportaż z prac w Szkolnym Ogrodzie Zmysłów, zajęć kulinarnych i badawczych. Uczniowie klas IV-VI podjęli się zadania opracowania przepisów soków, sałatek oraz przekąsek opartych na warzywach i owocach, które wykonali na warsztatach kulinarnych, połączonych z prezentacją wartości odżywczej i degustacją wykonanych specjałów. Klasa VII zaangażowała najmłodszych w pokaz eksperymentów na żywności. Starsi koledzy udowodnili im jak niekorzystny wpływ na organizm ma picie napojów typu cola, energy drink oraz spożywanie produktów typu fast food i tych zawierających duże ilości ukrytego cukru czy sztucznych barwników. Uczniowie klasy VIII i III gimnazjum zorganizowali dla dzieci warsztaty, podczas których wykorzystali samodzielnie opracowane gry i zabawy z obszaru edukacji żywieniowej oraz zaprezentowali wiersze związane z tą tematyką.
Warto wspomnieć, że podsumowanie działań projektowych poprzedzone było systematyczną pracą edukacyjną wychowawców m.in. w zakresie zasad prawidłowego żywienia w oparciu o narzędzia portalu programu Warzywa i owoce w szkole. Bez wątpienia efekty projektów uczniowskich nie byłyby tak dobre, gdyby nie zaangażowanie i pomoc Rodziców, wspierających dzieci i aktywnie uczestniczących w procesie edukacyjnym swoich pociech.
Magdalena Stoma-Pawelec
07-402 Lelis
Łęg Przedmiejski 80