W naszej szkole dużo mówimy o właściwym jedzeniu i zdrowych potrawach. W tej dziedzinie jesteśmy już prawie ekspertami jednak ciągle poszukujemy nowych doznań. Uczniowie klasy IV i V postanowili zgłębić tajniki włoskiej kuchni. W tym celu udaliśmy się do restauracji „Dominium” na warsztaty robienia pizzy. Zadanie, które wydawało się proste, okazało się wcale niełatwą sztuką. Odpowiednie przygotowanie ciasta, jego rozciągnięcie oraz nadanie muwłaściwego, okrągłego kształtu kosztowało nas sporo trudu. Następnie przystąpiliśmy do dobierania składników oraz „ozdabiania: naszych wyrobów (trzeba je było rozpoznać po upieczeniu. Powstawały góry z pieczarek i papryki oraz płotki z oliwek. Zdecydowanie puściliśmy wodze fantazji kulinarnej. Najbardziej emocjonujące było jednak wyjęcie przez szefa kuchni naszych dań z pieca. Dla niektórych było to spore zaskoczenie i nie wszyscy potrafili rozpoznać swoje wyroby. Zgodnie stwierdziliśmy, że takie spotkania warsztatowe są ciekawym sposobem rozwijania pasji i ciekawości kulinarnych.
Edyta Prusaczyk
07-402 Lelis
Łęg Przedmiejski 80