Jednym z priorytetowych zadań naszej szkoły jest szeroko pojęta profilaktyka zdrowotna. Staramy się, aby te działania przyjmowały atrakcyjne formy. Chcemy tym samym wspomóc rodziców w kształtowaniu u ich dzieci prawidłowych postaw, dotyczących higienicznego trybu życia, w tym właściwych nawyków żywieniowych i regularnej aktywności fizycznej. Nowymi i atrakcyjnymi formami aktywności fizycznej w naszej szkole były atrakcyjne przerwy międzylekcyjne oraz gimnastyka artystyczna.
Aktywne przerwy – w trosce o zdrowie naszych uczniów organizowaliśmy w szkole Aktywne Przerwy. W zależności od aury pogodowej uczniowie spędzali przerwy międzylekcyjne w szkole lub na terenie szkoły. Po intensywnej pracy umysłowej na lekcjach i siedzeniu w ławkach uczniowie mogli zaspokoić swoją potrzebę ruchu podczas gier i zabaw najczęściej na świeżym powietrzu. Wówczas nasi wychowankowie mieli możliwość rozładowania napięć, stresu czy negatywnych emocji. Doskonalili także sprawność fizyczną, a przede wszystkim dobrze się bawili w gronie rówieśników bez używania telefonów, tabletów, itp.
Gimnastyka artystyczna – tu uczniowie mieli możliwość rozwijania ogólnej sprawności fizycznej, kształtowali piękno i estetykę ruchu, koordynację, tworzyli kombinacje ruchowe do muzyki, w trakcie których prezentowali swoje umiejętności gibkości, zwinności poczucia rytmu oraz dobry słuch muzyczny. Efekty swojej pracy zaprezentowali przed publicznością na Festynie Rodzinnym.
Już od blisko 10 lat realizujemy zadania ogólnopolskiego programu Trzymaj Formę. Działalność ta opiera się przede wszystkim na pracy projektowej; organizacji półgodzinnych przerw posiłkowych z wychowawcą oraz promocji zdrowia w środowisku lokalnym. Angażujemy się także w programy i projekty zewnętrzne w obszarze żywienia.
Za pośrednictwem Agencji Rynku Rolnego w naszej szkole realizowany był program „Owoce i warzywa w szkole” propagujący trwałą zmianę nawyków żywieniowych dzieci w codziennej diecie oraz kultywujący zdrowy styl życia poprzez działania o charakterze edukacyjnym. W ramach programu uczniowie otrzymywali kilka razy w tygodniu porcję świeżych owoców i warzyw.
W pozostałe dni podczas przerwy posiłkowej spożywali jabłka, które dostarczane były przez polskich sadowników w ramach ogólnopolskiego programu „Embargo rosyjskie”. W ciągu roku szkolnego nasi uczniowie spożyli w sumie 4 tony jednego z najcenniejszych pod względem wartości odżywczej i walorów prozdrowotnych owocu, jakim jest polskie jabłko.
Doskonałym dopełnieniem owocowej diety była codzienna porcja wapnia i białka z programu „Mleko w szkole”. Regularne spożycie mleka i jego produktów wspomogło młode organizmy naszych uczniów w prawidłowym budowaniu kośćca oraz zmniejszyło u nich ryzyko rozwoju wielu chorób.
Podejmowaliśmy także współpracę z instytucjami i ośrodkami naukowymi, w tym Polskim Towarzystwem Dietetyki oraz Instytutem Promocji Zdrowia i Dietoterapii. Nasi uczniowie wzięli udział w cyklu warsztatów, mających na celu uświadomienie im, jak ważną role w zachowaniu zdrowia odgrywa prawidłowe nawodnienie organizmu w kontekście zbilansowanej diety. Po zrealizowaniu spotkań z uczniami w oparciu o scenariusze organizatorów, szkoła otrzymała certyfikat programu „Wybieram Wodę”. Udział w takich formach edukacyjnych przyczynił się do eliminacji z diety naszych wychowanków napojów i zwiększenia spożycia wody.
Nad zdrowiem uczniów w naszej szkole czuwa spółdzielnia uczniowska NUTRI-SPECE. Jej głównym zadaniem jest prowadzenie sklepiku tylko z produktami spożywczymi zalecanymi w codziennej diecie. Towary oferowane przez dostawców są starannie selekcjonowane w kryteriach ich wartości odżywczej oraz norm zawartych w rozporządzaniu Ministra Zdrowia. Chcąc rozszerzyć asortyment przedstawicieli handlowych członkowie spółdzielni samodzielnie badają rynek, wybierając żywność dostosowaną do sprzedaży w placówkach oświatowych. W celu dbania o jakość towarów podejmują współpracę z lokalną piekarnią w celu ustalenia składu kanapek oraz drożdżówek, dostosowując go do obowiązujących przepisów. Mając na uwadze bezpieczeństwo sprzedawanych produktów na bieżąco kontrolują temperaturę i warunki ich przechowywania. Produkcja świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych, sprzedawanych w sklepiku odbywa się według opracowanych procedur. Dodatkowo zespół sprzedających przeszedł specjalistyczne badania oraz szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności.
Podczas półgodzinnej przerwy uczniowie chętnie korzystają z oferty sklepiku, a także dietetycznych porad. Kupują żywność, z której mogą skomponować pełnowartościowy posiłek. W ramach działań związanych z edukacją żywieniową nasz zespół rozpowszechnia wśród uczniów i ich rodziców materiały dotyczące: samodzielnego planowania zbilansowanej diety i codziennej aktywności fizycznej, a także właściwych postaw konsumenckich.
Członkowie spółdzielni podejmują się także zadań związanych z promocją żywności zalecanej w codziennej diecie w środowisku szkolnym. Podczas festynu rodzinnego w ramach współpracy z rodzicami zaplanowali i zorganizowali stoisko z sałatkami, świeżo wyciskanymi sokami owocowo-warzywnymi oraz zdrowymi wypiekami domowymi, które cieszą się dużym zainteresowaniem.
Działalność NUTRI-SPECE na terenie szkoły to nie tylko zaspokojenie potrzeb konsumenckich i zdrowotnych naszych uczniów, ale również kształtowanie postaw przedsiębiorczości i gospodarności. Spółdzielnia stwarza doskonałe warunki do rozwijania umiejętności działania zespołowego oraz związane z pracą sprzedawcy, zaopatrzeniowca i księgowego. Dba o prawidłowo oznakowane towary i wytwory własne np.soki. Każdy produkt spożywczy jest opisany w sposób czytelny i zrozumiały dla uczniów. Dbając o dobry wizerunek członkowie spółdzielni wdrażają również zasady odpowiedzialności sprzedawców względem nabywców, zgodnie z prawem konsumenckim. Z inicjatywy młodych przedsiębiorców przeprowadzane są również akcje dotyczące sprzedaży produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia. Wówczas towary sprzedawane są w obniżonej cenie aby zminimalizować straty i pozbyć się produktów, które zalegają na półkach.
W przyszłości chcemy rozszerzyć swoje działania w obszarze edukacji żywieniowej o projekty i programy związane z dietoprofilaktyką oraz chemią żywności, zagadnienie to nie jest nam obce, ponieważ praktykowaliśmy już tego typu przedsięwzięcia.
Nasza prozdrowotna działalność w obszarze edukacji żywieniowej i promocji aktywności fizycznej zastała doceniona przez PSSE w Ostrołęce. Dyrektorzy i Koordynatorzy ds. zdrowia z naszej szkoły zostali zaproszeni na spotkanie z nauczycielami ze szkół w mieście i powiecie. Tam nasi Koordynatorzy zaprezentowali wzorcowe i innowacyjne metody i formy realizacji zadań prozdrowotnego programu. Cieszymy się, że nasze wieloletnie doświadczenie w działalności prozdrowotnej mogło stać się inspiracją dla innych placówek oświatowych.